Fakirler Mason Olamaz Şartına Binayen

5 Nisan 2008 Cumartesi

 

Original Life: Merhabalar,


Mason olabilme şartlardan bir tanesinin de zengin olmak gerektiği şartını bugün okudum.Genel anlamda sebebinin ise zengin bir kişiye göre fakir bir kişinin daha pasif kalacağı ve bazı sorumlulukları yerine yetirme hususunda bazı sorunlarla karşılaşılma ihtimalinin daha fazla olacağı şeklinde bir ifade ile karşılaştım.Burdan hareketle şu sorumu sormak istiyorum

İnsan öyle bir varlıktır ki içinde inanılmaz zenginlikler ve inanılmaz cevherler taşıyabilir.Örneğin sahip olduğu kişisel özellikleri ve birikimleri belki de maddi anlamda ölçülemeyecek kadar değerli ve kendine özel olabilir.Artık hepimizin de bildiği gibi dünyada,somut maddi değerlerden ziyade informal,hesaplanamayan,insanın içinde taşidıkları ile ortaya konabilen şeyler inanılmaz önem kazanmıştır.Belki de bir düşüncesi,bir fikri dünyayı değiştirebilecek kabiliyette birisi ise ve bu kişi esas zenginliğin maddi zenginlik değil de içsel zenginlik olduğunu düşünüyorsa ve her zaman içsel zenginliğine yatırım yapmışsa,maddi zenginliği olmadığı için bu kişi hiçbir zaman mason olamayacak mı?


blossom:Benim söylemem ne kadar doğru olur, buna en iyi Sn. MASON cevap verecektir sanırım ama tabiiki zengin olmak zorunluluğu yoktur. Zenginlikten anladığınız burada önemlidir, sadece maddi zenginlik değil manevi zenginlik önemlidir Mason olabilmek için. Ama yanılmıyorsam belli bir gelir düzeyinde olmanız da gerekebilir. Eğer hatalı birşey söylediysem Mason üyelerimiz söylediklerimi düzeltecektir.
Saygılarımla,


skullG: Sn. Original Life,

sormuş olduğunuz soruyla ilgili olarak forum içerisinde ziyadesiyle konu ve bu konular içinde aydınlatıcı cevap ve bilgiler mevcuttur.

Herşeyden önce mason olabilmek için "kalbinde mason olmuş olmak gerekliliği" gibi bir tabir kullanılmaktadır. bu ise sizin bahsettiğiniz içsel zenginlikle alakalıdır. Masonluğun temel ve töresel ilkeleri hep birlikte değerlendirildiğinde görülecektir ki masonluk "içsel zenginliğe" çok fazla önem vermekte ve bunun gelişimini sağlamaya çalışmaktadır.

Ancak bir kişi, kendi yaşamını ve/veya bakmakla yükümlü olduklarının yaşamlarını kabul edilebilir düzeyde geçindirecek bir gelirden mahrumsa, bu kişinin mason olmasındaki sıkıntı, onun yeteri ve gereği kadar çalışmalara katılamaması ve kardeşlikle düzgün bağlar kuramaması sonucunun ortaya çıkmasıdır.

Bu sitede daha evvel defaatle ifade edildiği üzere, mason olmak için karun kadar zengin olmak gerekli değildir. Zengin olma değil, fakir olmama daha da doğrusu YETERLİ EKONOMİK GÜCÜ BULUNMAK başka bir deyişle ödentileri peşinene kabul edip ödemeyi üstlenmiş oabilmek... giriş, geçiş-yükseliş yıllık aidatlarını verebilecek, yardımda bulunabilecek, bunların dışındaki etkinliklerde kardeşce katılımda bulunabilecek bunu yaparken bakmakla yükümlü olduklarının yaşamlarını zora sokmayacak bir gelir düzeyidir bahsedilen. bu gelir düzeyi de kişiden kişiye değişir... örneğin bekar birisi ile evli veya evli çocuksuz birisiyle evli ve iki çocuklu birisinin kabulü için farklı gelirler yeterli görülebilir. Sn Mason -yanlış hatırlamıyorsam- orta-üst gelir grubunda olan birisinin rahatlıkla beklenen maddi katılımları sağlayabileceğini söylemişti.


MYSTICPROVOCATEUR: Sn.Original Life ,

Sn skullg nin belirttiği gibi bu konuda açıklamalar yapılmıştı ancak başlıktaki" zengin olma şartı" betimlemesi beni rahatsız etti bu sebeple bir açıklama daha yapmanın ve varsa bir yanlış anlam çıkartma bunu düzeltmenin doğru olacağını düşündüm.Burada zenginlikten kasıt belli bazı yükümlülüklerin (yıllık aidat,yardım,belirli zamanlarda yapılacak aktivitelere katılılabilmek v.s) zorlanmadan veya borçlanmadan yerine getirilebilinmesidir.Masonluk gösterişin ön planda olduğu bir jet sosyete klubü değildir.Dahada açaçak olursak kafayı sürekli meşgul eden bir geçim probleminin olmaması gereklidir.Böyle bir durum varsa kişi kendisini öğretiye konsantre edemeyeceği gibi ne kendisine nede başkalarına fayda sağlayamaz..Mason gerek maddi gerek manevi açıdan bonkördür.Elini cebine rahatlıkla atar ve küçük hesaplar yapmaz.Sn. Üstadımın daha öncede belirttiği gibi Masonluk herkese göre değildir.Sonuç olarak maddi ve manevi açıdan hür olmak gerklidir.Bir ŞART tan bahsetmek gerekeçekse Şart olan HÜR olmaktır.

Saygılarımla,


blossom:

Sn. MYSTICPROVOCATE, ben dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım. Eğer hatalı birşeyler söylediysem sizden özür dilerim. Güzel açıklamanız için de, çok teşekkür ederim...
Saygılarımla,


Original Life: Bu açıklayıcı cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Amacım kesinlikle rahatsızlığa sebep olmak değildi aksine kafama takılan bir durum hakkında sizlerin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmaktı.Uygun başlık seçimi yapamadığım için özür dileyerek eğer mümkünse "Fakirler Mason olamaz Şartına Binayen" şeklinde başlığın değiştirilmesini talep ediyorum.

Evet,haklısınız forum içinde bu konuda bilgilendirmeler ve dökümanlar mevcut.Ancak konuya daha farklı persektiflerde açılım getirebiliriz belki diye düşündüğüm için bu konuyu açmak istedim.Aşağıdaki güzel ve anlamlı açıklama için arkadaşıma çok teşekkür ediyorum:

"Herşeyden önce mason olabilmek için "kalbinde mason olmuş olmak gerekliliği" gibi bir tabir kullanılmaktadır. bu ise sizin bahsettiğiniz içsel zenginlikle alakalıdır. Masonluğun temel ve töresel ilkeleri hep birlikte değerlendirildiğinde görülecektir ki masonluk "içsel zenginliğe" çok fazla önem vermekte ve bunun gelişimini sağlamaya çalışmaktadır."

Bu noktadan hareketle izninizle merak ettiğim diğer bir hususu sizlere sormak istiyorum: Bu içsel zenginliğe sahip bir kişi eğer fakirse bu açıklamalarınızdan anladığım kadarıyla mason olamaz.Çünkü gerek motivasyon gerekse sorumluluk anlamında bazı eksiklikleri olabilir diye ifade ettiniz.Diyelim ki bu kişinin fakir olmasına rağmen belki de masonlukta büyük derecelere yükselebilecek kadar yetkin özellikleri var.Bu yetkin insanı ve bunun gibi yetkin insanları topluma ve dünyaya daha iyi hizmet edebilmeleri adına ,bu kişilere maddi anlamda destek vermek suretiyle (çünkü tek eksik yanları maddi anlamda yetersiz olmaları olarak tanımlamıştık ) masonluğa kabul edilmesi gibi bir yol izlenmesi mümkün müdür ?



MYSTICPROVOCATEUR: Sn.Original Life ,

Aslında sorunuz biraz mantık sınırlarını zorluyor.Belirli bir kültür seviyesinde ve Masonlukta üst derecelere erişebilecek kapasitede olan bir kişinin normal sınırlarda olan bir takim maddi şartları karşılayabilecek kapasitede olamaması ve bunun o kişinin tüm hayatı boyunca sürmesi garip bir durum.Belirli kabiliyetlere sahip bir kişinin hayatı boyunca fakir kalması kişi ile ilgili soru işareti oluşmasına sebep olur.Zaten örneğinizdeki kişininde mantık olarak öncelikle emeğini ve dikkatini Mason olmaya değil durumunu düzeltmeye harcaması gerekilidir.Masonluk kapısını çalacak kişinin kimseye yük olmadan kendi ayakları üzerinde durabilecek güç ve yeterlilikte olması gereklidir.Masonlukta nicelik değil nitelik önemli olduğu için kardeşlerin işi gücü birakıp çevrede Mason olabilecek niteliklere sahip fakir insanları araştırıp bunları teklif etmek isteğinde olması olası bir durum değildir.

Saygılarımla,



blossom: Sn. MYSTICPROVOCATE, belirli bir kültür seviyesine ve Masonlukta üst derecelere erişebilecek kapasitede olan bir kişinin zaten gerekli ve yeterli maddi koşullara sahip olması gerektiğini çünkü bu becerilere sahip olan bir kişinin kolaylıkla bu maddi seviyeye ulaşabilecek "yeteneğe" sahip olması gerektiğini mi vurgulamak istediniz?
Saygılarımla,


MYSTICPROVOCATEUR: Sn blossom,

Bahsettiğiniz konularda bir gereklilik vurgusu yapmadım.Aslına bakarsanız bu konuya açıklama yapmamın esas sebebi bir yanlış anlaşılmayı gidermek.Yaptığım açıklamadan çıkan anlam şu olmalı;Masonluk belirli bir ekonomik düzeyi , üstünlük saydığı için veya ekonomik anlamda bir elit grup oluşturmak amacını güderek şart koşmaz.Burada zenginlik kelimesi yerine ekonomik özgürlük veya bağımsızlık demek daha doğru olacaktır.Yani basitce şart olan zenginlik değil ekonomik bağımsızlıktır.Sorunuza gelirsek.Belirtilen kriterlerde bir kişinin ekonomik bağımsızlığının hayatı boyunca alamaması gibi bir durum söz konusu ise dikkatini yöneltmesi gereken yer farklı olmalıdır.

Yeri gelmişken konu ile ilgisi olduğunu düşündüğüm için ve bir bayan olduğunuz için bende size bir soru sormak isterim.Hanımlar (şahsız değil genel olarak) müzminleşmiş bir şekilde ekonomik bağımsızlığını eline alamayan çok kültürlü ve aydın kafalı bir erkek ile hayat boyu sürcek bir evlilik olayına girerlermi ve bu kişiye hayat boyu aynı derecede saygı ve güven duyarlarmı?Bu soruya verilecek dürüst bir yanıt konunun net olarak anlaşılmasına yetecektir diye düşünüyorum.

Saygılarımla



blossom: Sn. MYSTICPROVOCATE,
Ben bu soruyu özellikle diğer Mason olmayan üyelerimizin de daha net anlması için sormuştum. Emin olabilirsiniz ki, demek istediğinizi hem çok iyi anlıyorum hem de Masonluk hakkında okuduklarım sayesinde biliyorum. Teşekkür ederim açıklamanız için...

Ekonomik özgürlüğü elinde olan ve kariyer anlamında ilerlemekte azim gösteren bir bayan olarak söyleyebilirim ki haklısınız. Bir bayan herzaman böyle bir erkeğe hayat boyu sürecek bir evlilik yoluna girmez. Tabii konu aşk olunca, açıkçası hiçbir insan oğlunun gönül bağıyla bağlı olduğu birini refuse etmesi kolay olmayacaktır. Fakat evlilik yoluna girmiş olsa bile, ilk gün ki şevk ile o evliliği yüretebileceğine inanmıyorum. Benim ki tamamen realist bir düşünce, her kadını bağlamaz. En azından ben kendi açımdan baktığım vakit zor görünüyor. Neden derseniz, eğitim düzeyinde şuan da neredeyse tüm dereceleri almış bir bayan olarak benimle birlikte olacak bir erkekten bu bağlamda muhakkak ki beklentilerim olacaktır.

Saygılarımla,



MYSTICPROVOCATEUR
: Dürüst cevabiniz için teşekkür ederim sn blossom.Sizin gibi entellektüel hanımların sayısının artması içerisinde bulundukları toplumları çok ilerilere taşır ve erkek egemenlikten kurtarır.

Saygılarımla,



skullG: Sn. Original life,

"ekonomik güç" gereken ödentileri ödemeye yeterli değilse durumunda;;
a)böyle bir kişi iş yaşantısına yeni başlamış veya hiç başlamamış olabilir. geliri ödentileri ödeyecek seviyeye ulaşmamış olabilir. bu durumda herhangi bir fırsatı kaçırmamıştır. Bu yöndeki isteğini ileri bir tarihe bırakabilir.
b)işi yürümemiş veya bozulmuş olabilir. bu durumda giriş mutlaka ertelenmelidir. çünkü aklı loca çalışmalarından önce işini düzeltmekte olacaktır. hatta kimbilir belki bu amaçla masonik çevreyi kullanmak isteyecektir.
c)bir yerde memurdur, yani ne uzalır ne kısalır. hiç bilmediği mısırdaki amcasından miras kalmazsa bu gelir durumu da değişmeyecektir. bu durumda iş onu önerecek kişinin çözüm bulması gerekir. eğer öneren birisi yoksa iyi insan olmak için illa mason olmak gerekmez ki...


görüldüğü üzere çoğu zaman beklenirse durum çözümlenebilir.

sevgi ve saygılarımla...



Original Life:
Açıklamalarınız için çok teşekkür ediyorum.Yüksek müsadenizle sonuç olarak çıkardığım sonucu kısaca paylaşmak istiyorum:

"Fakir olmanın getirdiği dejavantajlar,getirdiği avantajlara oranla çok daha fazla olması nedeniyle ve bu dejavantajlar doğrudan ya da dolaylı olarak masonik sorumluluklara engel teşkil etme ihtimaline sebep olabileceği için masonlar fakir olamaz kuralını doğurmuştur." diyebiliriz sanırım o zaman...

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Bakınız ekonomik olarak özgür olma tanısı çok izafi bir tanıdır, özgür olmak daha çok fikri ve felsefi bir kavramdır, oysa Mason'luk bir yardım derneği ve benzeri zenginler klubü değildir aksine kardeşlik kurumudur kesinlikle ekonominin,kişisel özgür seçimlerin; din ,siyasi görüş vs. gibi özellikler kriter değildir, kriter dürüst,zeki, güvenilir, bilgili, becerikli, yardım sever dev bir ailedir ve ek olarak kısacası çok zengin olup mason olamayabilirsiniz ekonomik durumunuz kötüysede mason olamazsınız diye bir kriter yoktur, zaten bu kriterler yazılı kurallar değillerdir üstadlar tarafından karar verilebilecek esnek durumlardır yani örnek olarak dahi olmanız bile yeterli olabilir ,
not: bu yazdılarım yıllardır okuduklarım ışığında yazdığım bilgilerdir,
Saygılarımla