çırak-kalfa ve usta

5 Nisan 2008 Cumartesi

 

shemuel: bunların görevleri nelerdir?ne iş yaparlar.


MASON: Sayin shemuel;

Bizlerin odulleri, diplomalari, sertifikalari; Sirlarimizdir. Dereceniz yukseldikce daha cok sirra vakif olursunuz. Daha cok egitimden gecer ve daha cok kendinizi gelistirirsiniz. Bir Cirak ile Kalfa arasindaki fark oncelikle, bilgi derecesidir. Kalfa Ciraktan daha uzun sure Mason olmus bir uye oldugu icin, daha olgun ve daha akilli davranan birisi olacaktir. Cirak daha dikkatsiz ve hatalar yapabilen, daha az sirra, daha az egime vakif olandir. Usta oldugunuzdada Tam bir Mason sayilirsiniz. ilk 3. Derece bitmeden tam uye sifatinizi alamazsiniz.

Sadece ilk 3 Derece icin degil. Butun Dereceler icin bu gecerlidir. Dereceniz yukseldikce daha ketum, erdem, bilge, saygin ve daha cok sirra vakif bir kisi olursunuz.

Ozel olarak verilmis gorevleri yoktur. Ama her uyenin Derece atlamak icin verilen odevleri vardir. Derecenize gore bu odevler degisir. Uzun zaman suren ve zorlu calismalar sonunda bu odevlerinizi bitirir bir sonraki Dereceye gecme hakkina sahip olursunuz.

Saygilarimla


OptimisT: Sn mason. çırak- kalfanın derece atlaması için yapması gerken ödevlerden biraz bahsedermisiniz ?
(Şimdiden teşekürrler)


MASON: Sayin OptimisT,

Turkiyede uygulanan derece gecme sistemi su sekildedir;

Derecenize uygun olarak, belirli konularda arastirmalar yapmaniz ve bilgiler bulmaniz gerekir. Bazi kitaplar ve konular uzerinde derinlemesine calismaniz, bazi kisimlari ezberlemeniz ve belirli bir zaman sonunda bu bilgi birikimlerinizi butun Kardeslere gostererek bir sonraki dereceye hazir oldugunuzu belirtmeniz gerekir.

Diger bazi ulkelerde uygulanan sistemler daha farklidir. Kimi ulkelerde, daha onceden derecenize gore Buyuk Loca tarafindan belirlenmis bir kitabi tamamen ezberlemeniz gerekir iken, bazi ulkelerde yazili sinavlara tabi tutulursunuz. Yine baska ulkelerde karakter testlerine ve kisilik testlerine girersiniz. Bu testlerin sonucunda kendinizi ve dusunce tarzinizi gelistirmis olursunuz. Bircok ulkede, her derece icin en az bir yil ogretileri calisma zorunlulugu vardir.

Saygilarimla


PURPLELAKE: Sayın Mason,
Bir insan mason olmadan da olgunlaşabilir ve erdem sahibi olabilir. Dolayısıyla, mason olmadan bilgiye ulaşmış, çalışan, hayat ile ilgili oldukça tecrübesi olan onurlu, aydınlığı arayan bir kimse mason olmaya karar verdiğinde herşeye en baştan çırak olarak mı başlar, yoksa masonluğun gerektirdiği özelliklere vakıf insanların hızla derece atlaması söz konusu mudur? Esasında sorunun cevabı derece atladıkça elde edilen sırların ne olduğu ile ilgili bence.

Teşekkürler,


skullG: benim bildiğim kadarıyla zaten mason olarak kabul edilmeniz için hayatınızda bir mason olarak yaşıyor olmanız, yani ruhen mason olmanız gereklidir. mason olmaya karar veren kimse zaten sizin sölediğiniz üzere en başta aydınlığı arıyan bir insandır.

hızla derece atlama, galiba modern dünyanın bizlere verdiği bir acelecilik dürtüsünün sonunda sorulmuş bir soru. ancak olgunlaşmak isteyenin acelesi olmaz. girer girmez usta olunur mu e tabii olunmaz. kalfa da olunmaz. ham olan önce pişecek sonra yanacak ki en sonunda olsun, herşey sırayla her şey aşama aşama... bildiğim kadarıyla oyle seri bir şekilde derece atlaması olmuyor. en az belli bir süre çırak olarak sonra yine belli bir süre kalfa olarak çalışmalarda bulunmak zorundasınız. bu evrelerde geçişte de çalışmalarınızı bir tez haline getirmelisiniz ve bu da kabul edilmeli ki çıraklıktan kalfalığa kalfalıktan ustalığa geçebilesiniz.
sabır, sebat, azim, ıstırap, bilgi, erdem...

saygılarımla...

p.s.: eksik ve/veya hatalarım varsa özür dilerim umarım Sn. Mason ve sitedeki diğer mason arkadaşlar yazıdaki eksik ve/veya hatalarımı düzeltir


PURPLELAKE: Sayın skullG,
Sorum esasında modern dünyanın aceleciliğinden kaynaklanmıyor. Bir erdemli insan örneğin 60 yaşında mason olursa, en üst derecedeki sırlara erişmeye ömrü yetmeyecektir, hayat tecrübesi ne olursa olsun. Ya da belli yaşın üzerindekiler mason zaten olamıyorlardır.

Teşekkürler,


skullG: benim bildiğim kadarıyla belli yaşın altındakiler mason olamıyor ama üst sınır yok...

ayrıca sırra fazla takılıyorsunuz. yani erdemli birisi için bir sırrı bilip bilmemenin bir önemi olmaz. önemli olan, iyi insan olarak yaşamaktır, en büyük sır ve en büyük kazançta budur, kardeşiliğin içinde bir çırak yada bir usta olmanızın bir önemi olmaksızın kardeşsindir. o yüzden kalfa olamadan ebediyete intikal etmek büyük bir kayıp değildir, eğer erdemli, alçakgönüllü, kibirden uzak bir hayat sürmüşse... o da kardeşliğin bir halkası olarak uğurlanır...

Yürkiye'de Masonluğa kabul edilen ve düzenli bir Locada usülüne uygun olarak yapılan düzenli bir tören ile üyeliğe kabul edilen üye Çırak unvanını kazanır. Kabul töreninin ardından en az 12 ay geçmeden Kalfalığa yükselinmez. Bu 12 ay içerisinde Çırak Mason, kendisine verilen çeşitli Masonik ödev ve tezleri başarıyla tamamlamalı ve Kalfalığa layık olduğunu, farklı zamanlarda verdiği bu tezler ile ispatlamalıdır. Kalfa olduktan sonra da en az 12 ay geçmeden Üstatlığa yükselinmez. Üstat olabilmek için de Çıraklık dönemindekine benzer Masonik çalışmalar, bu sefer Kalfa gözüyle yapılır ve verilen tezler sonrasında Üstat olunabilir

yani bir yıl çıraklık bir yılda kalfalık girdikten 2 yıl sonra -teorik olarak- usta/üstat olunabiliyor


MASON: Sayin PURPLELAKE,

Sayin skullG gereken bircok bilgiyi zaten vermis. Masonluk bir varis noktasi degildir. Bir seyahattir. Onemli olan varacaginiz yer degil Oraya giderkenki yasadiklariniz ve ogrendiklerinizdir.

Haklisiniz. Elbette insanin, bilge erdem bir kisi olmasi icin Mason olmasi gerekmez. Mason olmadan bizlerin ogretileri ve karakterini hayatina gecirmis bircok (bizlerin "Onluksuz Mason" olarak tanimladigi) erdem kisi vardir.

Yanliz Masonluk gelenekci ve kurallarina bagli bir topluluktur. Sizin bilgi yada karakter seviyeniz dereceleri daha hizli atlamanizi yada diger Uyelerden daha ustun bir duruma gecmenizi saglamaz. Ustat liga yukselmis olan her uye esit derecededir ve hicbirinin digeri uzerinde bir yaptirim yetkisi yoktur. BIlgeliginiz ve elit kisiliginiz elbette Masonlukta sizlerin cok isine yarayacaktir. Daha onceden bildiklerinizi Masonlugun (duyulmamis ve halktan gizlenen) ogretileri ile birlestirince diger bircok uyeden daha (karakter ve davranis bicimi olarak) ustun bir hale geleceginizi dusunuyorum.

Cok sevdigim bir Kardesimin dedigi gibi "Masonluk bir sogana benzer. Arastirdikca kabuklarini acarsin ve daha derine inersin. Daha derine indikce, cok daha temiz ve lezzetli bilgilere ulasirsin."

Halk icindeki bilge karakteriniz sizi diger kisilerden ne derecede ustun tutuyorsa Masonluktada ayni konumda olursunuz. Yanliz kurallar her uye icin esit ve aynidir.

Ritlere girmek Masonluga yeniden baslamak gibidir. Bir Ustat Mason`un herhangi bir Rit e girebilmesi icin davet edilmesi ve en az 2 Rit Uyesinin ona kefil olmasi gerekir. Surec bu sekilde baslar.

Saygilarimla

0 yorum: